Новіков розповів, як змінилося його життя після справи Савченко

24.04.2016, 17:19

Адвокат засудженої в Росії української льотчиці і народного депутата Надії Савченко Ілля Новіков розповів, що змінилося в його житті через її справу. Про це він повідомив в інтерв'ю «5 каналу».

«Моїм рідним стало важче зі мною спілкуватися. Кажуть, що я став більш різким, більш жорстким, нездатним на компроміси. Мені шкода, але я нічого з цим не можу вдіяти. Коли займаєшся такою справою, здатність до компромісів кудись зникає», - розповів Новіков.

Також він висловив упевненість, що російська влада прослуховує його телефон. Водночас адвокат думає, що це почалося раніше, до справи Савченко, тому не є для нього проблемою.

«Я просто живу в такому режимі, що вважаю, що все, що я говорю по телефону, не по телефону, в присутності телефону, у відсутності - є публічним», - додав він.

Однак «помсти Путіна», за його твердженням, він не боїться, хоча загрози йому надходили. Новіков також зазначив, що з російським президентом йому було б «нецікаво розмовляти» і йому Володимиру Путіну сказати нічого.

У свою чергу у відповідь на запитання, чи збирається він жити в Україні, адвокат Савченко відповів: «Я не знаю, чесно кажучи. Бо я розумію, що після цієї справи і після того, як я поводився, моє життя в Росії не може залишитися таким, яким воно було раніше. Але, виїхавши з Росії, не залишившись російським громадянином, російським адвокатом, я теж не зможу допомагати людям, які перебувають у такому ж стані, як Надія. Тому поки я збираюся залишатися в Росії і працювати так, як працював».

Водночас, за його словами, відповідні пропозиції йому вже надходили.

«Але питання в тому, що я за професією адвокат. І хоча мене вже прийняли до лав українських адвокатів, ще не так у нас багато в Росії адвокатів, які можуть захищати українців. Ці справи - вони радіоактивні. Варто один раз доторкнутися до цієї справи або будь-якої іншої, і ти залишаєшся радіоактивним на весь час напіврозпаду. Тому якщо немає на кого залишити ці справи, які веду зараз, а також інші нові, які будуть, а вони, напевно, будуть, то краще я залишуся там і спробую щось зробити для цих людей», - заявив Новіков.

При цьому адвокат зазначив, що справу Савченко він може назвати найважливішою у своєму житті.

Читайте АСН в Google News