Експерт: Закон про реструктуризацію валютних кредитів може реально заробити

09.02.2016, 14:50

Законопроект про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, одержаними на придбання єдиного житла, може бути ухвалено і реалізовано. Про це «Аналітичній службі новин» (АСН) розповів економіст Віктор Лисицький.

«Дуже чітка соціальна спрямованість у законопроекту. До тих, хто, незважаючи на складнощі, тягнувся, платив і не мав неповерненої простроченої заборгованості станом на 1.01.2014, прописано одне ставлення. А хто плюнув на все, не повинен розраховувати на гроші інших вкладників. Держава нічого на це не дає. Банківська система намагається бути гуманною, розуміє ситуацію, в якій перебуває вся країна», - пояснив він.

За словами Лисицького, такий закон може реально заробити - перешкод цьому немає. «Цей закон створить зрозумілі і реалізовані умови збалансування інтересів банків, держави і позичальників», - додав економіст. Він зазначив, що під дію нових правил потраплять не всі валютні позичальники. «Це буде кілька тисяч осіб. Потрясінь не повинно бути, хоча їх спробують організувати», - упевнений Лисицький.

Що ж стосується прописаного в перехідних положеннях законопроекту зняття мораторію на вилучення заставного майна, то Лисицький зазначив, що це вимушений захід. «Якщо людина знає, що у неї можуть забрати щось, вона поводиться інакше», - акцентував економіст.

«Банки вкрай зацікавлені у збереженні відносин з клієнтом. Для банку клієнт - це все. У нас немає ніякої «принудиловки», а є ринкова система. І банки дуже зацікавлені у збереженні своєї репутації», - підсумував Лисицький.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №4004 «Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, одержаними на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)». Його підготували Міністерство фінансів спільно з Національним банком України та Незалежною асоціацією банків України.

Читайте АСН в Google News