Єврокомісія передасть Україні доходи від заморожених активів РФ вже у липні 2024 року

22.05.2024, 09:11

Україна отримає перші кошти від доходів із заморожених активів Росії в ЄС уже у липні 2024 року. Про це 21 травня повідомив віце-голова Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, вітаючи рішення Євроради, яке схвалило використання доходів від заморожених активів РФ на користь України.

Ключові моменти:

  • Перший платіж у липні: За словами Домбровскіса, Європейська комісія докладає зусиль, щоб перший платіж було здійснено вже у липні поточного року.
  • Офіційне набуття чинності: Рішення набуде чинності після публікації в Офіційному журналі Євросоюзу.
  • Періодичні виплати: Виплати будуть здійснюватися двічі на рік.
  • Призначення коштів: У 2024 році кошти будуть спрямовані на роботу механізму Ukraine Facility, який підтримуватиме надзвичайну реабілітацію, відновлення та реконструкцію України. Невідкладні потреби в обороні можуть бути задоволені через Європейський фонд миру та Європейську програму оборонної промисловості.
  • Гнучкість у розподілі коштів: Пріоритети у розподілі коштів можуть змінюватися з часом, і їх перегляд відбуватиметься щорічно, починаючи з 1 січня 2025 року.

Ці кошти є частиною ширших зусиль Європейського Союзу з підтримки України в умовах війни, що триває, і відновлення зруйнованої інфраструктури.

Джерела:

Читайте АСН в Google News