Народні прикмети на 4 квітня 2024 року. Яке церковне свято святкують в Україні

04.04.2024, 06:19

4 квітня за новим церковним календарем — це день, коли православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Йосипа Піснописця, преподобного Йосипа Багатоболісного Києво-Печерського, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері "Геронтиса". Цього дня у церкві дотримуються певних заборон і прикмет, пов'язаних з особливими аспектами цього дня.

4 квітня за новим стилем (17 квітня за старим) - це день, коли православні віруючі відзначають пам'ять преподобного Йосипа Піснописця, преподобного Йосипа Багатоболісного Києво-Печерського, та ікони Божої Матері "Геронтиса", однієї з найшанованіших ікон Богородиці .

Ікона "Стариця" або "Геронтіса" знаходиться на Афоні в Греції і вважається чудотворною святинею. За давнім переказом, перше диво з цією іконою сталося під час будівництва монастиря на Афоні: кілька ночей поспіль інструменти робітників та сама ікона зникали з місця будівництва. Їх знайшли неподалік, і зрештою зрозуміли, що Пресвята Владичиця вказує, де має бути збудований монастир. І так вони вчинили.

Друге диво сталося вже в самому монастирі: перед смертю старець-ігумен попросив священика причастити його, але священик не поспішав. Тоді від чудотворної ікони у вівтарі почувся голос, який наказав священикові негайно виконати прохання ігумена. Після цього випадку ікону стали почитати як покровительку людей похилого віку, і її почали називати "Геронтіса".

Від образу складалося безліч інших чудес: святиня виліковувала від різних важких хвороб, позбавляла безпліддя і допомагала під час пологів.

Прикмети на 4 квітня

У народному календарі 4 квітня - свято Вільхові оглядини. За прикметами дня судять про погоду і яким буде літо:

  • день сонячний та ясний - і літо таким буде;
  • дощ з самого ранку - до дощового літа;
  • на деревах кора потріскалася - очікується хороша погода;
  • птахи повернулися з теплих країн, але не співають - будуть морози.

У цей день звертали увагу на вільху: якщо на ній розпустилися листочки раніше, ніж у берези, то влітку буде багато дощів.

Що можна робити 4 квітня

Чудотворна ікона "Геронтиса" допомагає позбутися хвороб, у тому числі і невиліковних, і скорботних життєвих обставин, виявляє милість людям похилого віку, допомагає під час пологів, позбавлення від безпліддя, а також у навчанні.

Цього дня прийнято заготовляти кору вільхи - вона містить дубильні речовини, які допомагають зупинити кровотечу та лікувати запалення.

Що не можна робити 4 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, пліткувати, ображатися і ображати, особливо літніх людей, відмовляти їм у допомозі. їсти гарячу їжу.

За народними прикметами цього дня не можна кричати на журавлів та проганяти їх - це до нещасть.

 

Читайте АСН в Google News