07.03.2024, 14:04

Президент Росії Володимир Путін зробив чергову контроверсійну заяву на історичну тему - 6 березня він заявив, що "Бельгія значною мірою з'явилася завдяки Росії".

"Бельгія, ви напевно знаєте про це, значною мірою з'явилася на мапі світу як незалежна держава зокрема завдяки Росії, позиції Росії", - сказав Путін.

Цю заяву російський президент зробив на Всесвітньому фестивалі молоді - зібранні молодих людей з Росії та деяких інших країн, що проходить поблизу Сочі.

При цьому він не пояснив, що саме він має на увазі.

На таку заяву відреагували західні ЗМІ.

"Спойлер: ні, це не так", - такими словами розпочинає свою статтю про твердження Путіна видання Politico.

Автори статті називають Путіна "головним російським псевдоісториком" і кажуть, що його заява про виникнення Бельгії є черговим "уроком перекрученої історії".

"Не дивно, враховуючи послужний список Путіна, що правда майже цілком протилежна", - пише видання.

І наводить історичний контекст.

Коли в 1830 році в Бельгії розпочалася революція проти Королівства Нідерландів з метою здобуття незалежності, Росія була повністю на боці голландців і планувала надіслати війська, щоб придушити бельгійських повстанців. Вона боялася будь-яких дій проти великих монархій Європи.

Зрештою, через листопадове повстання в Польщі російському царю довелося відвести ці війська, у складі яких було багато поляків. Після поразки повстанців польські офіцери-втікачі вирушили до Бельгії, де зміцнили новостворені збройні сили країни.

Хоча Росія остаточно прийняла бельгійську державність на Лондонській конференції 1830 року, існування країни було б доцільніше приписувати антиросійським польським революціонерам 1830 року, ніж росіянам. Провідними державами на конференції були Велика Британія і Франція.

Politico зазначає, що такі коментарі Путіна можуть бути невипадковими. Є вагомі причини, чому Путін розлючений через Бельгію.

На Заході точаться гарячі дебати про використання російських активів для фінансування війни в Україні, і переважна більшість цих активів зберігається в Бельгії, у депозитарії цінних паперів Euroclear.

Путіна часто звинувачували в переписуванні історії для виправдання своїх імперіалістичних амбіцій.

Він неодноразово стверджував, що Україна історично належить Росії - зокрема, присвятив майже всі перші пів години свого двогодинного інтерв’ю з колишнім ведучим Fox News Такером Карлсоном безладній тираді на цю тему.

Він також наказав переписати підручники для середньої школи, щоб вони відображали його реваншистську ідеологію.

Читайте АСН в Google News