Народные приметы на 14 августа 2023 года: что нельзя делать в этот день

17.08.2023, 08:00

14 серпня за народним календарем - Медовий Спас, Перший Спас, Маковий Спас, Маковей, Мокрий Маккавей,  Медове свято, Спас на воді, Маковєєв день.

За народними прикметами, цей день - початок Успенського посту, а також він присвячується пам'яті Походження чесних дерев Животворчого Хреста.

Вважалося, що у лінощі бджолярів пасічники у вуликах замотують перші медові стільники, збирають мед та освячують його в церкві. Святити його слід у новому посуді, з якого ще ніхто не їв. Освяченим медом поминали померлих родичів, частину залишали в церкві, щоб їм могли почастуватися служителі храму, діти та жебраки. На Перший Спас прийнято пекти медові пряники та пироги, робити млинці з медом.

З 14 до 27 серпня проходить Успенський пост. Тому віруючим людям не можна вживати скоромну їжу – м'ясо, яйця, молочні продукти. Також слід відмовитися від розважальних занять, походу до розважальних закладів.

Не можна прибирати в будинку - почнуться скандали на рівному місці.

Не варто голосно розмовляти, шуміти та лаятися. Такими діями можна заманити у свій будинок нечисту силу.

Що можна робити 17 серпня:

  • Господарі намагалися до 17 серпня заготовити огірки на зиму. У народі вірять, що після цієї дати овочі стають гіркими та кривими.
  • Також потрібно в цей день продовжити збирання часнику, цибулі, овочів і ягід, особливо малини. Її листя необхідно зібрати 17 серпня, поки вони не пожовтіли, тому що вони вважаються навіть кориснішими, ніж сама ягода.

Що не можна робити 17 серпня:

  • У цей день не рекомендується сумувати, впадати у відчай і поринати в погані думки. Інакше цей стан довго не залишатиме вас і приверне в життя негатив. 
  • Незаміжнім дівчатам краще не ходити на побачення — можуть обдурити. Цього дня безпечніше посидітиме вдома, допомагаючи по господарству або на городі. Тоді дуже скоро в житті з'явиться доброчесний хлопець, який і стане вірною і другою половинкою, що любить.
  • Не варто на Адвотью давати чи брати гроші у борг. Наші пращури вірили, що якщо зробити це 17 серпня, то не уникнути дрібних витрат, через які вся зарплата та фінансові запаси непомітно "втечуть".
  • Забороняється віддавати будь-кому кімнатні рослини. Інакше вважалося, що разом з ними з дому підуть щастя та кохання.

Прикмети на 17 серпня:

  • Погода, яка була цього дня, говорила про те, яким буде листопад;
  • Якщо худоба нюхає траву, значить буде дощ;
  • Вранці густий туман затягнув територію  буде багатий урожай грибів;
  • Кози та вівці відвернулися від вітру — до негоди;
  • Якщо пішов сильний дощ, то опади будуть весь наступний тиждень.

Не можна шкодити іншим людям, мстити і навіть подумки бажати їм зла. Не розводьте плітки, ніколи не ображайте. А якщо ні, то в майбутньому за таку поведінку ви можете поплатитися.

День не підходить для ремонту, будівництва та домашніх справ. Винятком є робота на пасіці та на городі. Можна збирати врожай.

Читайте АСН в Google News