Духів день 5 червня 2023 року: звичаї, традиції та прикмети

05.06.2023, 08:27

Святкування Духова Дня — важлива подія у православній релігії. Його дата змінюється рік у рік і залежить від часу святкування Світлого Великодня. 2023 року дотриматися добрих традицій і звичаїв цього дня зможе кожен.

Цього року Духів День відзначається 5 червня, рівно на 51 день після святкування Світлого Великодня. Експерти нагадують про те, які традиції потрібно дотримати, а також звертають увагу на прикмети, які допоможуть зберегти удачу, дізнатися про погодні умови і не прогаяти свого щастя.

Звичаї та традиції Духова дня

З раннього ранку на Духів День кланяються землі, дякують їй за хліб насущний. Після цього підносять молитви подяки Господу і всім святим. Також землі залишають дари: свіжоспечену здобу, перший урожай огірків, розкидають жменю насіння.

У день свята прийнято ходити до церкви. Віруючі моляться Вищим Силам, залишають дари для незаможних, а потім вирушають на цвинтарі. Там наводять лад і запалюють свічки, щоб помолитися за упокій душ близьких людей.

За звичаєм на Духів День продовжують заготівлю лікарських рослин. Їх дбайливо зрізають, а натомість обов'язково залишають щось у подарунок. Це може бути червона стрічка, пов'язана на молоде деревце, жменю родючої землі чи насіння, здобну випічку або варені яйця.

Ще один звичай свідчить, що вигнати з дому нечисту силу вийде, якщо розвісити на деревах непотрібний одяг зранку, а ввечері — спалити або викинути у сміття подалі від будинку. Також прийнято обкурювати будинки гілочками полину, які також справляються з негативом і допомагають позбавити житло бід.

На Духів День не підходять до водойм і не купаються. Повір'я свідчить, що русалки можуть поцупити тих, хто не послухається.

У день свята за старих часів обов'язково очищали колодязі. З них виймали бруд, поновлювали зруби, вішали нові ланцюги чи мотузки, а також споліскували цебра, додаючи до звичайної води святу.

Прикмети на Духів день

  • Дощ на Духів День обіцяє мокру і прохолодну погоду ще цілих тридцять днів.
  • За прикметою в цей день у відображенні у воді виглядатиме — до неприємностей.
  • На Духів День не працюють у садах та городах, а також не виходять у поля, щоб не залишитися без урожаю на зиму.
  • У святковий день не кидають підлоги, щоб не викинути зі свого будинку щастя та процвітання.
  • У день свята святою водою вмиваються, щоб звільнитися від негативу та отримати захист від будь-якого зла.

Читайте АСН в Google News