В Париже шестой день продолжаются столкновения демонстрантов с полицией

22.03.2023, 08:38

Станом на вечір 21 березня в Парижі п'ятий вечір поспіль продовжуються сутички між противниками пенсійної реформи та поліцією. За даними штабу поліції, на площі Республіки ввечері 21 березня зібралося щонайменше 3500 осіб.

Демонстранти кидають у поліцейських каміння, палиці, запускають феєрверки. Після попередження та вимоги розійтися поліція розпочала силовий розгін демонстрантів. Застосовується сльозогінний газ.

Видання Le Prisien написало, що до 22:00 на площі було затримано щонайменше 11 людей.

Акції протесту відбуваються також в інших містах. У Нанті вийшли на вулиці від 5000 до 6000 людей. У Лілі демонстранти зірвали проведення фестивалю за участю американської актриси Марсії Крос, відомої за роллю Брі Ван де Камп у серіалі "Відчайдушні домогосподарки". Демонстранти підпалюють сміттєві баки у Марселі. У Фос-сюр-Мер робітники блокували доступ до нафтобази.

У понеділок французький парламент із мінімальною перевагою відхилив два вотуми недовіри уряду країни на чолі з прем'єр-міністром Елізабет Борн. Процедуру було запущено після того, як президент Еммануель Макрон вирішив ухвалити спірний закон про пенсії без голосування в нижній палаті парламенту. Цим законом пенсійний вік у Франції піднято з 62 до 64 років.

Еммануель Макрон не має наміру здаватися під тиском демонстрантів. Він заявляє, що слід дослухатися не до натовпу на вулиці, а до тих, хто висловив свою думку на виборчих дільницях, обравши своїх представників в уряд.

Читайте АСН в Google News