Союзники знайшли ще країну із озброєнням радянських часів, яка стане в нагоді Україні

12.10.2022, 22:25

Американська газета The New York Times опублікувала матеріал, у якому йдеться про те, що, схоже, західні союзники знайшли країну з радянськими озброєннями для України. Йдеться про Кіпр. До цього він протягом 35 років перебував під ембарго США на постачання зброї, тому озброювався тим, що давали Радянський Союз і пізніше Росія.

Відомо, що на Кіпрі є щонайменше 10 ракетних комплексів "Тор" та "Бук", які застосовуються для знищення повітряних цілей та можуть посилити ППО України. Але влада острівної держави в обмін хоче отримати сучасні озброєння.

У такому разі переозброєння Кіпру викличе невдоволення Туреччини, яка підтримує так звану Турецьку республіку Північного Кіпру. Проте скасування ембарго дозволить вивести Кіпр із-під російського впливу.

Нагадаємо, інформація про переговори представників США з Кіпром з'являлася в мережах ще в середині весни на другому місяці війни. Тоді американці вели неофіційні переговори з урядом Кіпру про те, щоб влада країни передала Збройним Силам України свої системи озброєння радянського та російського виробництва. Йшлося про танки Т-80У, бойові машини піхоти БМП-3, зенітно-ракетні комплекси "Бук-М1" і "Тор-М1", ударні гелікоптери Мі-35, що стоять на озброєнні Національної гвардії Кіпру.

Читайте АСН в Google News