22 вересня: День породіль або Подніс'ів день. Не робіть цього, якщо не хочете потрапити в біду

22.09.2022, 07:29

22 вересня православна церква шанує святих праведників Іоакима та Анни — батьків Богородиці. Як і інші біблійні праведники - родичі Ісуса Христа за тілом, вони іменуються в православному літургійному переказі богоотцями.

В народному календарі прижилася ближча нам назва: Акіма та Анни. 

У давні часи цей день називали "Днем породіллі". У цей час було прийнято вітати молодих матерів, почесті виявлялися і повитухам (за старих часів жінка, що допомагала при пологах). Господині, яким не вдавалося завести дітей, молилися Акіму та Ганні за спадкоємців.

Така традиція пішла мабуть від того, що у шанованих церквою святих довгий час не було дітей. Іоаким, будучи вже в літньому віці, пішов у пустелю і провів там 40 днів у молитві та пості, щоб вимолити цю милість у Господа Бога. І тоді йому з'явився Ангел і сповістив, що його молитви почуті і що його дружина Ганна народить йому дитину, яка буде радістю для всього світу. Так і сталося.

На Акіма та Ганну накривали на стіл, звали сусідок на частування і дарували один одному круглі пироги. Звідси пішла ще одна народна назва — Піднесення день, від слова підношення. Вважалося, що з Акима та Ганни починається золота осінь, яка триватиме до свята Покрови Богородиці 14 жовтня.

22 вересня люди вмивалися ранковою водою, щоб до них прийшов добробут та здоров'я. Сни в Піднесень день підказували відповіді на важливі питання, тому до того, що ви побачите вночі, потрібно поставитися з великою увагою. В цей день бажано викинути всі старі речі, щоб в будинок не прийшла хвороба.

Що не можна робити 22 вересня:

У жодному разі не поганословте на адресу іншого і виконайте те, що обіцяли. Інакше чекайте на нещастя.

Сон у місячну ніч зовсім не бажаний. Батьки вважали, що у сплячого вона витягне всі сили.

Не можна позичати гроші або давати їх комусь у борг – будь-які фінансові операції призведуть до біди.

Якщо на ваше спальне місце падає світло від місяця, не засинайте на ньому – від вас піде здоров'я та краса. Краще закрийте вікна шторами.                                   

Переїзд на день Йокима та Ганни буде невдалою ідеєю – ваш новий будинок знайде не щастя, а біда.  

Прикмети 22 вересня:

Якщо дерева вкрилися павутинням, то чекайте на теплу осінь.

Устигнете цього дня заготовити дрова на найхолоднішу пору року – будинок опалюватиметься сильніше.

Перший сніг на Піднесення день обіцяє поганий урожай.

Хвойні дерева ще не скинули всі голки - зима виявиться сніговою.

Якщо все листя з вишні не опало, то погода подарує тепло.

Ранок зустрів ожеледицею – наступної доби підуть дощі.

Літо наступного року очікується сонячним, якщо дерева ще не встигли скинути листя.

Читайте АСН в Google News