Польща офіційно розірвала договір із росією на постачання газу

23.05.2022, 12:47

Польська влада заявила, що розриває договір з росією на постачання газу достроково. Нагадаємо, термін дії договору мав завершитися наприкінці 2022 року.

Однак після того, як росія припинила постачання газу до Польщі через відмову останньої переходити на нову систему розрахунку в російських рублях газові відносини Польща-росія припиняють своє існування.

Про це заявив у понеділок в ефірі «Польського радіо» представник уряду країни із стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський.

«13 травня уряд Матеуша Моравецького ухвалив резолюцію про розрив угоди між урядом Польщі та урядом Російської Федерації. Тієї угоди, яку називають „Ямальською“, яку було підписано у 1993 році. Через 30 років можна констатувати, що газові відносини між Польщею та Росією перестають існувати», - наголосив Наїмський.

Відповідаючи на питання про майбутнє польської ділянки газопроводу "Ямал – Європа", представник польського уряду зазначив, що цей відрізок є власністю компанії EuRoPol GAZ – спільного підприємства "Газпрому" та польської PGNiG, а оператором цієї ділянки є компанія – оператор польської мережі газопроводів Gaz- System. За словами Наїмського, польська ділянка газопроводу використовуватиметься для транспортування газу територією Польщі, а також зможе служити для відправлення газу з Німеччини до Польщі.

Читайте АСН в Google News