Агрессия России. Израиль готовится эвакуировать евреев из зоны возможных боевых действий в случае российского нападения

24.01.2022, 15:34

Влада Ізраїлю готується до масової репатріації євреїв з України у разі вторгнення російських військ. Як повідомляє газета "Гаарець", 23 січня була проведена нарада за участю міністерств, відомств та єврейських організацій.

Згідно з публікацією, у ньому взяли участь представники канцелярії глави уряду, міністерства закордонних справ, міністерства у справах діаспори, міністерства оборони, міністерства транспорту, Єврейського агентства та організації "Натив".

"Гаарець" стверджує, що на сході України – а до цього регіону автор публікації Аншиль Пепер відносить і Одесу – мешкає близько 75000 осіб, які мають право на репатріацію згідно із законом про повернення. Навіть якщо значна частина їх вирішить залишитися, Ізраїлю доведеться провести найбільшу за останні десятиліття операцію з репатріації із зони конфлікту.

Видання також зазначає, що з кінця 80-х років XX століття в Ізраїлі почали розробляти плани щодо евакуації євреїв із СРСР та пострадянського простору – у разі дестабілізації ситуації. Коли загроза російського вторгнення в Україну стала нагальною, ці плани було оновлено.

Нагадаємо, що на початку січня 2022 року наш сайт опублікував інтерв'ю із ізраїльським послом у Києві Михайлом Бродським. Дипломату було поставлене питання, чи є в Ізраїлю конкретні плани евакуації ізраїльтян, сприяння репатріації євреїв, які проживають в Україні, у разі вторгнення.

"За нашою оцінкою, на даний момент ситуація не настільки небезпечна, щоб говорити про конкретні плани. З іншого боку, у кожного ізраїльського посольства є план дій на випадок надзвичайної ситуації. Є він і у нас. Якщо виникне потреба, ми будемо діяти відповідно до цього. плану", - відповів співрозмовник видання.
20 січня, на офіційному сайті посольства Ізраїлю в Україні було опубліковано прохання консульського відділу ізраїльського МЗС про заповнення анкети "у світлі ситуації, що склалася в Україні". Наголошувалося, що в кризовій ситуації це дозволить консульському відділу швидко зв'язатися із ізраїльтянами, які перебувають на території України.

Читайте АСН в Google News