Агресія Росії. Держдеп все ж таки наказав на евакуацію сімей дипломатів

24.01.2022, 10:15

Невизначеність після повідомлення наприкінці минулого тижня з інформацією про можливу евакуацію членів сімей дипломатів США з України закінчилася.

Державний департамент Сполучених Штатів Америки дозволив добровільний виїзд своїх співробітників із посольства у Києві, та зробив його обов'язковим для членів їхніх сімей. Причиною назвали загрозу російських бойових дій в Україні. Через неї американцям порадили не подорожувати і до самої РФ.

Про це написано на сайті дипломатичного представництва США в Україні
У повідомленні вказано, що рішення було офіційно ухвалено 23 січня. Зазначається, що громадяни США, які перебувають в українській державі, повинні розглянути "негайну можливість виїзду", скориставшись комерційними або приватними транспортними засобами.

Статус розпорядження про від'їзд буде переглянуто не пізніше ніж за 30 днів. Дозвіл на виїзд дипмісії в Україні було прийнято, "як особливе застереження через постійні зусилля Росії щодо дестабілізації країни та підриву безпеки громадян України та інших осіб, які відвідують Україну або проживають у ній".

"Є повідомлення, що Росія планує серйозні військові дії проти України. Умови безпеки, особливо вздовж її кордонів, в окупованому Росією Криму та на сході, контрольованому РФ, непередбачувані і можуть різко погіршитися", – йдеться у зверненні Держдепу.

"Посольство США в Києві залишається відкритим для регулярної роботи. Рішення про від'їзд ніяк не вплине на нашу прихильність до пошуку дипломатичного рішення щодо глибоко тривожного нарощування сил Росії в Україні та навколо неї", - повідомляє посольство США, уточнюючи, що військові дії РФ можуть розпочатися в Будь-який момент і уряд США не зможе евакуювати американських громадян у такій непередбачуваній ситуації.

Там пояснили, що вирішили дозволити виїзд із дипломатичної місії в Україні, як особливе застереження через постійні зусилля Росії щодо дестабілізації країни та підриву безпеки українців та інших людей, які відвідують країну або проживають там. У відомстві наголосили, що проводили консультації з українським урядом щодо цього кроку та координують свої дії з посольствами країн НАТО та партнерів у Києві, які самі визначають свою позицію.

Читайте АСН в Google News