21 січня: Ємелін день. Відвідати куму і не дивитися в дзеркало: що можна і не можна робити сьогодні

21.01.2022, 06:30

Цього дня православна церква вшановує пам'ять преподобного єпископа Еміліани Кізичного, який жив у 9 столітті. Звідси й пішли народні назви сьогодення – Ємелін день. Були й інші назви: безліч назв: «Омелян», «Омелян Зимовий», «Омелян Кумішний». Як і в інші народні свята, у Ємеліна дня існує безліч традицій, обрядів та заборон.

Якщо напередодні, на Івана-бражника, на Русі «запивали» щастя дівчат, яких проти їхньої волі видавали заміж, то на Омелю наступала черга хлопців. Батьківське рішення про шлюб не завжди співпадало з бажанням нареченого, але вважалося, що якщо «залити» подружжя міцними напоями, то ненависна спілка швидше прийде до того, що називається «стерпиться — злюбиться».

Цього дня прийнято пригощати кума з кумою. Вважалося, що це дає здоров'я дітям. Приходячи до званого обіду, кум та кума приносили з собою подарунок — брусок мила та рушник. При першому ж купанні дитини його слід мити цим милом і обтирати цим рушником, примовляючи: «З гусака вода, з мого дитинка скотина!».

Цього дня остаточно прощалися зі Святками. За старих часів до обіду не працювали, а в другій половині дня бралися за справи. Жінки після 21 січня могли повернутися до ткацтва та прядіння. На знак цього прикрашали прядки, з якими оминали все село. Змінювали обстановку в будинку – прибирали світлі покривала, серветки та ковдри, перш за перестираючи їх, у скрині. А натомість їм клали все темне та тепле: попереду ще очікується безліч суворих зимових днів, коли доведеться ховатися під кожухами від холоду, що лізе в усі луги хати.

Було прийнято ходити у гості. У народі говорили, що такий обряд приносить здоров'я дітям, яких вони хрестили. Приходячи в гості, хрещені батьки зазвичай приносять із собою подарунок хрещенику – рушник та шматок мила. А ще у цей день варили гречану кашу. Варто зазначити, що ця страва має надзвичайну популярність у країнах колишнього радянського табору і досі, і вважається корисною для організму.

Що не можна робити 21 січня на Ємелін день:

Не можна варити та вживати кисіль. Швидше за все, заборона пов'язана з тим, що кисіль – традиційна страва на поминальних обідах після похорону. Вважалося, що якщо пити кисіль 21 січня, то в будинку незабаром відзначатимуть поминки.

Не можна довго виглядати в дзеркало, щоб не «переглянути» свою красу та молодість.

Не можна насміхатися з близьких людей. Інакше життя може обернутися таким чином, що сам насмішник опиниться в дурнях.

Не можна стояти на вітрі так, щоб він дмухав у обличчя. Інакше вітер може «здути» удачу та благополуччя.

Не можна ігнорувати підказки інтуїції. Інакше можна потрапити у неприємності.

Що можна робити 21 січня в Ємелін день:

Потрібно прокинувшись, помолитися і випити ковток водохресної води;

Необхідно щільно поснідати вранці, бажано, виставивши на стіл м'ясні страви (це мало принести в дім достаток);

Обов'язково відправитися в гості до кума з кумою, захопивши із собою частування для них (цей обряд спрямований на збільшення здоров'я дітям).

Особливі прикмети 21 січня:

На вітрі визначали погоду: якщо з півдня дме, то влітку часто будуть грози.
По погоді дня пророкували серпень: сніг – останній місяць літа буде дощовим, сонячний день – спекотним.
Якщо 21 січня хуртовина, то в дорогу краще не вирушати, бо завірюха на Ємельянів день вважається особливо небезпечною.
Вікна в будинку запотіли – до відлиги.
Людина, яка захворіла в цей день - скоро одужає.
Якщо за вікном мороз, то нетепло потеплішає.
Іній на стогах – до дощового літа.
До речі, був звичай розповідати казки, небилиці, цікаві історії. Уся сім'я увечері збиралася у будинку. Звідси пішла відома нині приказка: «Мелі, Ємеля, твій тиждень!».

Читайте АСН в Google News