13 січня: Щедрий вечір. Як провести день і вечір напередодні Старого Нового року

13.01.2022, 07:02

У четвер, 13 січня, православні віруючі згадують преподобну Меланію (Маланію). Святу вважають покровителькою вагітних та породіль. Також у цей день відзначають Щедрий вечір (Васильєв вечір або Васильєва коляда).

Історія свята:

Меланія жила у V столітті. Народилася свята в багатій та знатній римській сім'ї. У 14 років батьки видали її заміж за юнака на ім'я Апініан. Скріпивши шлюб, молоді майже відразу вирішили присвятити своє життя служінню Господу. Незабаром вони вирушили в подорож Святою Землею і Африкою. Тут вони допомагали хворим та бідним і звертали страждаючих у християнську віру. Чудотворну дію мали молитви Меланії. У шлюбі у святої та її дружини з'явилися двоє дітей. Проте другі пологи були складними, дитина незабаром померла. Тому досі прийнято молитися Меланії, щоб вона допомогла при тяжкому розродженні. Померла преподобна 439 року.

У народі ще цей день називався Васильєвим увечері, оскільки за старим (юліанським) календарем дата припадала на 31 грудня і була напередодні Нового року та Васильєва дня. А вечір, відповідно, називався Щедрим через традицію готувати багатий стіл. Ну, а в наші дні це вже напередодні Старого Нового року – одного з найхимерніших російських свят.

Традиції та звичаї:

Цього дня прийнято було одягати все найкраще і ставити на стіл лише кулінарні вишукування. Тим самим залучали до будинку багатство, достаток і ситість і добробут. Звідси з'явився вираз "Вбирається, що Меланья на весілля".

За старих часів було прийнято розігрувати жартівливе весілля Меланки та Василя. Тим самим зустрічалися старий і новий рік. Під час гулянь один одному бажали наступного року гарного врожаю та здоров'я дітям.

Що не можна робити:

Забороняється в цей день давати будь-що в дар або брати гроші у борг. Крім того, перераховувати дрібницю. Інакше рік доведеться провести у злиднях.

Не варто позбавлятися сміття з будинку, щоб не винести разом з ним і сімейне щастя.

Потрібно відмовитися від починання нових справ. Вважалося, що вони будуть приречені на невдачу.

Прикмети:

Якщо небо ясне та зоряне, буде хороший урожай. Якщо ж зірки до ранку згаснуть, то зернові культури не дозріють.
Завірюха напередодні Васильєва дня – до великого врожаю горіхів.
Якщо вночі вітер із півдня дме, рік буде спекотним та благополучним, зі сходу – до врожаю фруктів, із заходу – до достатку риби та молока.
Теплий день – до дощового літа.

Читайте АСН в Google News