Столтенберг: у разі потреби до Латвії може бути відправлено понад 40 тисяч військовослужбовців

30.11.2021, 10:55

У разі потреби до Латвії можна буде за короткий термін відправити понад 40 000 солдатів, підтвердив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після зустрічі з президентом Егілом Левітсом.

Говорячи про те, чи Північноатлантичний альянс готовий розглянути можливість збільшення своєї присутності в Латвії, враховуючи події останніх тижнів і зростаючу напруженість на зовнішньому кордоні Європейського союзу (ЄС), Столтенберг підкреслив, що НАТО значно збільшило свою присутність в останні роки через агресивні відносини Росії до України та незаконної анексії Криму у 2014 році, а також подальших провокацій з боку Росії, спрямованих на дестабілізацію ситуації на сході України та підтримку сепаратистів у Донбаському регіоні.
"Ми послідовно здійснюємо найбільш масштабне розширення загальної системи оборони з часів холодної війни. Бойові групи розгорнуті в країнах Балтії та Польщі. Ми посилили свою присутність як на морі, так і в повітрі. Ми також працюємо у тісній співпраці із союзниками у галузі навчання, яке спрямовано на запобігання будь-якій загрозі для союзників, особливо на східному фланзі альянсу - у Балтійському регіоні", - пояснив генеральний секретар НАТО.

Він також наголосив, що з метою запобігання будь-якій конфронтації необхідність активізації та зміни присутності постійно аналізується. Столтенберг зазначив, що НАТО забезпечить присутність військ союзників у Балтійському регіоні, щоб не допустити подальшого загострення ситуації на кордоні Латвії, Литви та Польщі.

Генсек НАТО повідомив, що як до Литви, так і до інших країн будуть відправлені фахівці, які допоможуть розібратися із ситуацією на зовнішніх кордонах ЄС та з мігрантами. Він також нагадав, що відвідав разом із президентом Європейської комісії (ЄК) Урсулою фон дер Ляйєн не лише Латвію, а й Литву, щоб показати, що і НАТО, і ЄК єдині у боротьбі проти гібридної атаки, спрямованої з боку Білорусії на країни, що входять до Північноатлантичного альянсу.

Читайте АСН в Google News