Чебурнет у всю стукає. На Росії зобов'язали месенджери ідентифікувати користувачів по паспорту

23.10.2021, 10:51

Уряд РФ зобов'язало месенджери реєструвати користувачів за паспортними даними

Минулої середи, 20 жовтня, уряд РФ підписало постанову про обов'язкову ідентифікацію користувачів месенджерів в російському інтернеті. Нові правила вступлять в силу з першого березня наступного року і будуть діяти шість років.

Згідно з опублікованими правилами, з березня наступного року месенджери будуть зобов'язані при реєстрації запитувати реальний телефонний номер користувача. Після того, як він підтвердить його, вони зобов'язані будуть направити запит мобільному оператору про власника даного номера.

У свою чергу оператор зобов'язаний буде протягом 20 хвилин надати всю інформацію про абонента з бази даних, тобто відомості з паспорта. Якщо інформація виявиться неповної чи недостовірної, месенджер повинен відмовити користувачеві в наданні послуг.

У разі ж успішної перевірки кожному користувачеві буде присвоюватися унікальний ідентифікаційний код, який необхідно буде оновлювати при зміні оператора стільникового зв'язку. У разі відмови користувача від послуг оператора зв'язку, месенджер повинен протягом доби відключити його.

Першими на цю постанову звернув увагу телеграм-канал «ЗаТелеком». Автори каналу вважають, що саме за цією постановою в Росії можуть бути заблоковані всі іноземні месенджери, які не підуть на співпрацю. А ті, які залишаться працювати, будуть фактично небезпечні для користувачів, так як повинні будуть проводити ідентифікацію своїх користувачів шляхом достовірного встановлення відомостей про абонентському номері і укладати для цього договори з операторами зв'язку.

Читайте АСН в Google News