Експерт прогнозує різке зростання цін на соняшникову олію в найближчим часом

14.10.2021, 15:44

В інтерв'ю виданню "Обозреватель" власник групи компаній "Градоліт", член Української ради бізнесу Станіслав Таршин розповів про проблеми, які значно вплинуть на галузь в цілому і як це вплине на ціноутворення маслосодержащих продуктів.

За його прогнозами вартість соняшникової олії в Україні може вирости як мінімум в два рази вже найближчим часом. За минулий рік з популярного і доступного продукту харчування за останній рік масло стало одним з дорогих продуктів на прилавках магазинів. А тепер експерти прогнозують, що ціна за літр може підскочити до 100 гривень.

"Ситуація ускладнюється тим, що одночасно відбувається значний, майже на 25%, зростання інших складових витрат переробки, таких як електроенергія і гексановий розчинник, що більш як 30% собівартості виробництва", - розповів експерт.

Так, виробництво соняшникової олії подорожчало на 5-10 відсотків після різкого збільшення цін на газ, для бізнесу тарифи зросли за кілька місяців від 15 до 38 гривень за кубометр блакитного палива.

На думку Таршинов, якщо ситуація з цінами на газ не зміниться, то незабаром в магазині літр олії можна буде купити за ціною вище 100 грн.

Якщо прогнози експерта виправдаються, українці напевно почнуть шукати альтернативу подорожчали продукти. Адже якщо дивитися зараз на роздрібні ціни, то різниці між деякими видами соняшникової олії і оливкового масла для смаження і так не суттєва

Читайте АСН в Google News