81 річниця трагедії у Бабиному Яру Києва

29.09.2021, 11:35

29 вересня в Україні вшановують пам'ять трагедії Бабиного Яру. Саме цього дня 1941 року гітлерівці розпочали масові розстріли в урочищі.За день до трагедії на стінах будинків, парканів і стовпів розклеїли оголошення з вимогою всім євреям Києва та околиць з'явитися з документами, цінностями і теплим одягом на вулиці Мельникова. Городяни з різних районів зібралися в один потік. По черзі від колони відокремлювали по 30-40 чоловік і під конвоєм вели на так звану "реєстрацію".

Спочатку у євреїв відбирали речі, а потім змушували роздягатися і виводили до Яру. Всіх, хто там опинився, розстрілював кулеметник, який сидів на протилежному боці.

Тільки за два дні в урочищі вбили 34 тисячі євреїв. За всі роки війни в Києві нацистська машина знищила ще близько сімдесяти тисяч людей, в тому числі, і інших національностей. Серед них були українці і роми. Вбивали також військовополонених і пацієнтів психіатричних лікарень.

Масові розстріли відбувалися і в інших містах України, але саме Бабин Яр назавжди став символом кривавого злочину нацистського режиму. 

Читайте АСН в Google News