Росія палає: естонські політики відкрито заявляють територіальні претензії

06.07.2021, 10:00

Російські ЗМІ активно почали обурюватися недавнім висловлюванням одного з політиків в Естонії, який буде балотуватися на президентський пост і відкрито заявляє про територіальні претензії до Росії.
Колишній спікер парламенту Хенн Пиллуаас впевнений - «немає ніякої необхідності узаконювати злочинну окупацію» міст Печори, Ізборськ і територій на схід від Нарви.
Хенн Пиллуаас, який став кандидатом в президенти Естонії, заявив, що не визнає існуючу кордон своєї країни з Росією.

«Немає ніякої необхідності і причини узаконювати злочинну окупацію Печори і територій за Нарвою», - заявив Пиллуаас, виступаючи на з'їзді Консервативної народної партії EKRE, яка висунула екс-керівника парламенту на пост глави держави.
На Росії зараз просувається наратив, що ця спірна територія, хоч і була раніше землею Естонії, але тільки "деякий час". Схоже їм подобається теза про "споконвічні землі".

Пиллуаас наполягає - у відносинах з Росією досі діє Тартуський мирний договір, який ще в 1920 році уклали Радянська Росія і перша Естонська республіка. А за цим договором і повіт Петсері (нині Печорський район Псковської області) і Яанілінн (Івангород в Ленінградській області) - невід'ємні частини естонської держави.

З такою тезою колишній спікер йде на вибори, які пройдуть з 10 серпня по 29 вересня. Пояснимо: по естонськими законами президента обирає Рійгікогу - парламенту. Якщо депутати не зможуть визначити переможця, скликається колегія вибірників.

Варто відзначити, що позиція кандидата в Президенти не необгрунтована - справа в тому, що російсько-естонська межа досі залишається проблемною зоною. Договір, який Москва і Таллінн підготували ще в 1999 році, до цих пір не ратифікований.

Читайте АСН в Google News