06.07.2022, 06:44

Сьогоднішній дні 6 липня біля слов'янських народів знову переплелися шанування православних святих і стародавні звичаї. У православ'ї в цей день вшановують пам'ять святої Агрипини Римської, яку прозвали в народі Аграфену. А з давніх-давен, напередодні Івана Купали, який відзначається в ніч з 6 на 7 липня, цей день асоціювався з улюбленим літнім дозвіллям - купанням. Все, що було пов'язано з водою, лазнею і купанням, знайшло відображення в цей день.

Перші згадки про лазні на території України датуються кількома століттями до нашої ери, тому лазневі традиції в Україні досить сильні. У цей день заведено заготовлювати лазневі віники на весь рік. Самі по собі віники теж потрібні були для різних справ, які супроводжували селян. Одним з них користувалися в цей день в лазні, іншими обряджали недавно отелившихся корів, треті перекидали через голови або кидали на даху лазні з метою дізнатися майбутнє (якщо віник впаде вершиною до цвинтарю, то кидає помре, а якщо не вершиною, то залишиться живий) .

На Аграфену обов'язково милися і парилися в лазнях, використовуючи при цьому для зцілення від хвороб різні лікувальні трави. Парилися віником з богородицької трави і папороті, іван-да-марьи і ромашки, з жовтцю і полину, м'яти пахучої.

Як на Івана Травника, в день Горпини Купальниці найсміливіші селяни в глуху північ знімали з себе сорочки і до ранкової зорі рили коріння або шукали в заповітних місцях скарби. А знахарі, лягаючи спати, читали саморобні молитви.

Одним з важливих об'єктів нічного пошуку був папороть, який розквітає саме в цей час. Згідно з народним повір'ям, той, кому вдається знайти і зірвати його, знаходить щастя і багатство.

Що не можна робити сьогодні

  • Не можна давати гроші в борг.
  • Не можна допускати негативу і зневіри.
  • Не можна сваритися.
  • Не можна відмовляти кому-небудь в гостинності.

Народні прикмети

  • Якщо в цей день посадити ріпу, то урожай буде хорошим.
  • Мурахи поспішають сховатися в норки - до швидкого сильному негоди з вітром і грозою.
  • Нечутно солов'їні трелей - пора готуватися до збору ячменя.

Читайте АСН в Google News