«Потрібно більше»: що вимагає НАТО від України для вступу в Альянс

11.07.2021, 14:30

Ще в 2008 році країни-учасники НАТО пообіцяли, що Україна стане членом Альянсу. Цікаво те, що через 13 років українській владі навіть не був переданий План дій щодо членства - документ, який є головним етапом для цього.

На останньому саміті, який пройшов в червні, країни-союзники зробили заяву, що саме отримання ПДЧ є єдиним шляхом для України стати членом НАТО:

«Ми підтверджуємо рішення, прийняте в 2008 році на Бухарестському саміті НАТО, про те, що Україна стане членом Альянсу, і при цьому План дій щодо членства (ПДЧ) буде невід'ємною частиною цього процесу», - йдеться в документі, опублікованому за підсумками саміту.

У НАТО наголошують, що Україна не виконала всі реформи, які необхідні для членства. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг зазначив, що Альянсу «потрібно більше», щоб переконатися, що реформи в Україні повністю реалізовані.

Україна в даний момент є для НАТО союзником, якому Альянс надає допомогу в різних реформах.

«Ми надаємо їм (Україні. - Ред.) Підтримку, особливо для продовження модернізації та вдосконалення своїх установ оборони та безпеки, цивільно-політичного контролю над їх службами безпеки, і, не в останню чергу, боротьби з корупцією», - заявив Столтенберг на недавньому саміті НАТО.

Варто зауважити, що для отримання ПДЧ необхідний консенсус країн-учасників: 30 «союзників», тобто, всі країни, які складаються в Альянсі, повинні проголосувати за це рішення.

Головна проблема полягає в тому, що Україна не виконала необхідних реформ для надання ПДЧ. Але і після отримання ПДЧ і до членства в НАТО може пройти досить тривалий час. Наприклад, Хорватія після отримання Плану дій щодо членства вступила в НАТО тільки через шість років, а Північна Македонія - через 12.

Більшість українських чиновників передбачали, що Україна отримає ПДЧ на червневому саміті, але влада навіть не отримали запрошення на переговори лідерів країн-учасників. Столтенберг пояснив це тим, що саміт був призначений тільки для союзників, так як він був дуже коротким.

Але міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив: «Якщо врахувати контекст, це дуже хороша для нас декларація. Але я завжди чесно кажу партнерам, що за хорошими деклараціями повинні йти хороші дії. І краще така дія - надання Україні ПДЧ у 2022 році ».

З огляду на, що це прогноз зацікавленої сторони, він може виявитися дуже оптимістичним. При цьому, в НАТО не називають навіть приблизних дат для цієї події. Тому, як скоро це станеться, - нікому достеменно невідомо. Перспективи отримання ПДЧ і виконання ряду реформ здаються дуже довгостроковими, особливо в умовах війни і важкої економічної ситуації в країні.

Читайте АСН в Google News