17 червня: Семик і Зелені святки. Чого категорично не можна робити в цей день

16.06.2021, 22:14

Перед Трійцею в народі існує безліч свят, які історично склалися відповідно регіону.

Одним з яскравих народних свят є так звані Зелені Святки, святкування якого було поширено у східних слов'ян повсюдно.

В Україні Зелені Святки відзначаються в період з четверга сьомого тижня після Великодня по вівторок восьмого тижня після Пасхи, а в деяких місцях по Трійцю.

На Росії часто Зеленими Святками називалася тиждень, що передує святу Трійці.

Особливо широко відзначалося у росіян. В українців і білорусів обрядовість циклу лише частково захоплювала Трійцю, зрушуючи на Русальную тиждень, понедельник Петрівського посту.

Перший день святкового комплексу весняно-літнього календарного періоду ще називався Семиком і саме він і буде відзначатися в четвер 17 червня 2021 року.

До прийняття християнства, коли наші предки були язичниками, 17 червня було прийнято відзначати свято Семик. Перша згадка про семик можна зустрічається в літописах, датованих дванадцятим століттям. Протягом цілого тижня слов'яни прощалися з весною і готувалися до приходу літа, звертаючись при цьому до вищих сил з проханнями про гарний урожай.

Відмінною рисою Семика було поминання «заложних» небіжчиків, що передує поминання предків в троїцьку суботу. До Семику вже в XVII столітті було приурочено поховання загиблих, страчених або померлих від голоду і хвороб, в скудельніцах, або убогих будинках. У православному календарі Семик як день поминання покійних відсутня.

З святкуванням Семика було пов'язано багато обрядів.

Трійця померлих - ще одна назва свята з язичницькими коренями. У цей день поминають людей, які загинули неприродною смертю. Такий день був єдиним в році. Люди влаштовували поминки, і роздавали потребуючим милостиню.

У цей день ховали русалок - дівчат, які потонули в річках. Згідно з народними доданнях, їх душі були неприкаяними, і вони не могли знайти спокій. Тому люди хотіли їм допомогти і проводжали в останню путь, щоб душа дівчини могла увійти в Царство Небесне. Такий обряд був символічним. Наші предки використовували для похорону русалок траву і солому, з яких вони робили опудала.

Існував ще один важливий обряд - кумління. Його здійснювали представниці слабкої статі, у яких не було дітей. З молодої берізки вони плели вінок і прикрашали його хрестиком. Завершувався обряд тим, що дівчата обмінювалися своїми прикрасами в знак поваги один до одного. Коли вони були кумами, то це свідчило про їхню готовність стати матерями. Якщо в такому віці брали участь зовсім юні дівчата, то ритуал говорив про те, що вони готові до заміжжя.

Що не можна робити 17 червня:

Не можна прати, мити і купатися. Народні прикмети говорять, що якщо не послухатися заборони і випрати, то вас можуть очікувати неприємності і зустріч з нечистими силами;

Ходити в ліс одному теж категорично забороняється. Людина може легко заблукати;

Слід відкласти всю роботу по дому на інший день. У городі працювати теж не варто.

Цього четверга, вітаючи когось, не рекомендується плескати його по плечу. Наші предки вірили, що так можна "вбити" в людини невдачу і хвороби.

Якщо ж при зустрічі двоє почнуть обійматися, то між ними з'явиться нечиста сила, яка нашле лиха на кожного з них. У це вірили прапрапрадід і радили 17 червня обмежитися рукостисканням або кивком.

Тим, хто зважиться поплавати в цей день, настійно не рекомендується запливати далеко. Вважається, що в цей день Водяний, радіючи і розважаючись, може потягти плавця на дно.

За народними прикметами 17 червня не можна використовувати в їжу тріснуті яйця. Того, хто не послухається заборони, чекає біль - фізично і моральна.

У цю ніч можуть наснитися сни-віщуни. Не обов'язково вони здійсняться дослівно. Швидше за все, в них буде вказано загальний шлях, по якому потрібно слідувати, щоб уникнути невдачі і знайти внутрішню умиротворення.

Читайте АСН в Google News