Сьогодні практично по всій Україні можна спостерігати сонячне затемнення

10.06.2021, 07:45

У травні над Землею почався так званий "коридор затемнень". Тоді відбулися цікаві явища повного затемнення, суперповню і повного місяця. Астрономи відзначають, що затемнення ніколи не наступають самі по собі, і рівно через два тижні після затемнення «Кривавої Місяця», сьогодні 10 червня відбудеться рідкісне сонячне затемнення.

За розрахунками сьогоднішнє затемнення приблизно о 9 ранку за київським часом почнеться в провінції Онтаріо (Канада) в точці трохи на північ від озера Верхнє. Далі, рухаючись на північний схід, смуга затемнення пройде через частину Канади, після чого, змінивши напрямок вже на північне, пройде по крайній північно-західній частині Гренландії. Саме там, в точці з координатами 80 ° 49 'пн. ш. і 66 ° 48 'з. д. в 13 год. 41 хв. 51 з по Києву настане найбільша фаза затемнення.
Згідно з інформацією астрономів унікальність сьогоднішнього затемнення в тому, що воно єдине за все 100 років 21 століття, яке можна буде побачити на Північному полюсі.

Завершиться кільцеподібне затемнення приблизно о 14 год. 30 хв. по Києву.

Спостерігати затемнення зможуть жителі 60 країн, в тому числі - і України, крім Криму та частини Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Жителі Києва зможуть спостерігати сонячне затемнення з 13:26 за київським часом. Максимальної фази воно досягне о 14:15 і закінчиться о 15:03. При спостереженні зі столиці Сонце буде закрито на 12%.

Читайте АСН в Google News