7 червня: Іванов день. Народні прикмети, що категорично не можна робити.

07.06.2021, 09:07

У понеділок, 7 червня, православна церква вшановує священномученика Ферапонта і зазначає Третє Знайдення Голови Іоанна Предтечі, а за народними прикметами, якщо в цей день випала медова роса, то буде мор домашньої худоби, чого можна уникнути.

Священномученик Ферапонт постраждав за Христа при правлінні римського імператора Діоклетіана, а його мощі прославилися багатьма чудесами: перед ними поверталися до життя вмираючі і зцілювалися люди з різними недугами. Що стосується третього знайдення глави святого Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, то в період хвилювань, пов'язаних з посиланням Івана Златоуста, главу Іоанна Хрестителя приховали в землі в період иконоборческих хвилювань. Тільки після відновлення іконошанування в 842 році було вказано місце, де вона зберігатиметься. Так, в приблизно в 850 році була втретє знайдена святиня. Частина цієї святині сьогодні знаходиться в Греції на Святій горі Афон.

У цей день люди рано вранці переховували грядки на городі, бо з Іванова дня починають випадати медовий роси (Медяна роса - липка солодка рідина, що зустрічається на листах рослин. Виділяється листям під впливом різких коливань температури.), Які вважаються вкрай шкідливими - їм приписували ураження рослин «іржею». З цієї ж причини небажано дітям бігати босоніж по траві. За повір'ям, той, хто наступить на «іржаву» траву, сильно захворіє. Тому і худобу виганяли з двору тільки після того, як зійде роса, інакше її може спіткати мор.

З Іванова дня господині починали висаджувати розсаду капусти, і робили це на сході сонця.

7 червня краще носити біле, і тоді все буде добре, і скрізь буде супроводжувати удача. За народними повір'ями, в цей день на хворого теж надягають білу сорочку, тоді він обов'язково вилікується.

В Іванов день категорично заборонено:

не можна робити генеральне прибирання і помсти підлогу віником - можна вимести з дому не тільки сміття, а й щастя, гроші і удачу;
не можна носити чорну і сіру одяг, інакше все літо доведеться провести в печалі і поганому настрої;
не можна плювати на землю. Той, хто плює, отримає в житті чорну смугу, яка може тривати до тих пір, поки людина не викупить провину;
закоханим не можна сидіти біля паркану - це може привести до розставання.
не варто просити про підвищення по службі або додаванні заробітної плати, оскільки все може статися з точністю до навпаки;
не можна робити косметичні процедури на обличчі. А ось поміняти зачіску не тільки можна, а й корисно;
не можна 7 червня, виходячи з дому, дивитися відразу на небо. Вважається, що це погана прикмета, яка може привести до сумних наслідків. Краще відразу дивіться під ноги або по сторонам - до тих пір, поки не відійдете від будинку.
Люди, що народилися 7 червня, можуть бути довгожителями, їм слід носити на собі сапфір.

Читайте АСН в Google News