Спека, засуха і бурі з градом: синоптики прогнозують аномальне літо в Україні

15.03.2021, 08:00

Україна давно не стикалася з такою сніжною і холодною зимою, як в цьому році. На дворі вже перевалив за половину перший місяць весни, а на вулицях багатьох міст досі лежить сніг. Статистика річ уперта і вже давно помітили, що середньостатистична річна температура в основному не дуже коливається з року в рік. На основі цієї інформації можна припустити, що літо буде у нас досить спекотним.

Синоптики прогнозують влітку 2021 погодні аномалії через вплив тихоокеанського кліматичного явища. У періоди "затишшя" очікується спеку і посуха, спека триматиметься і в вересні.

Своїм баченням прогнозу погоди поділилися кліматолог Віра Балабух і народний синоптик Леонід Горбань.

За словами Віри Балабух, наукового співробітника Українського гідрометеорологічного інституту, в 2021 році літо в Україні може опинитися під впливом Ла-Ниньи. Це кліматичне явище регулярно виникає в тропічних широтах південної частини Тихого океану, і впливає на погоду не тільки там, а й в Атлантиці.

Ла-Нінья може забезпечити потужні явища в нашій країні.

"Циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж в минулому році. А циклони несуть опади - дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами", - зазначає кліматолог, пише Сегодня.

Народний синоптик Леонід Горбань каже, що червень в Україні буде дощовий, але жаркий. В середині липня очікується пік спеки, спекотної і посушливої ​​буде також перша половина серпня. Але в другій половині місяця спека послабшає, будуть невеликі дощі, а в кінці серпня - похолодає.

Що стосується осені, то у вересні буде багато жарких днів, жовтень буде прохолодним і сухим, але порадує бабиним літом, а сніг буде раннім.

"У вересні побачимо ще 10 днів літа, з другої декади почнуться дощі і похолодає. На початку третьої декади можливо 2-3 дня бабиного літа. Холодний, але сухий жовтня порадує тривалим бабиним літом в середині місяця і засмутить під кінець сильними дощами і нічними морозами . Холода продовжаться і в листопаді, очікуються дощі і ранній сніг ", - розповів Горбань, пише Апостроф.

Читайте АСН в Google News