Можливий радник Байдена зазначив, що бачить в Росії ворога розповів про плани спілкування з нею

04.01.2021, 17:00

Нова адміністрація США має намір домовлятися з Росією з питання продовження СНО-3, однак Білий дім також хоче покарати тих, кого вважає винним і в кібератаці на американські урядові затвердження. Про це заявив Джейк Салліван, якого обраний президент США Джо Байден має намір призначити радником з національної безпеки.

У своїх висловлюваннях член команди нового президента США дав зрозуміти, що розглядають Росію як противника: спілкуючись з журналістами CNN Салліван нагадав, що навіть під час холодної війни протиборчі країни прагнули до співпраці з питань, пов'язаних з ядерною зброєю.

"Упевнений, що сьогодні Сполучені Штати і Росія можуть діяти в рамках своїх національних інтересів, просунутися в питаннях контролю над озброєннями та стратегічної стабільності, розібратися із загрозою, яку несе для всього світу ядерну зброю", - сказав Салліван в інтерв'ю CNN.

Чиновник вважає, що продовження СНО-3 в інтересах Штатів. На думку Саллівана, адміністрації обраного президента США також важливо покарати організаторів "найбільшої кібератаки", за якою, як стверджує він, "з великою ймовірністю стоїть Росія".

У той же час член команди Байдена вказав, що офіційних звинувачень Москві не пред'являли.

Договір СНО-3, який набрав чинності 5 лютого 2011 року, передбачає, що Москва і Вашингтон скорочують свої ядерні арсенали таким чином, щоб через сім років і в подальшому сумарні кількості озброєнь не перевищували 700 міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет на підводних човнах і важких бомбардувальниках, а також 1550 боєголовок і 800 розгорнутих і нерозгорнутих пускових установок.

В даний час СНО-3 - єдиний діючий договір між Росією і США про обмеження озброєнь, він вичерпується 5 лютого 2021 року.

Читайте АСН в Google News