Сербія запустила газопровід «Балканський потік»

01.01.2021, 15:09

Президент Сербії Олександр Вучич запустив газопровід "Балканський потік" в Сербії, який є продовженням "Турецького потоку".

За словами Вучич, тепер Сербія може заощадити на цьому понад $ 70 за 1 тис. Кубометрів газу. «Сербія стала набагато багатше після підключення газу. Ціна за 1 тис. Кубометрів буде $ 155 на вході з Болгарії плюс від $ 12 до $ 14 транспортних витрат в нашій мережі, раніше це було $ 240 », - сказав глава Сербії (цитата по ТАСС).

Церемонія відкриття проходила в населеному пункті Господжінци на півночі Сербії. У ній також взяли участь посол Росії Олександр Боцан-Харченко, директор держкомпанії "Сербіягаз" Душан Баятович і представники російських компаній, які брали участь в будівництві газопроводу.

У 2019 Сербія купила у «Газпрому» 2,135 млрд куб. м газу, за 10 місяців 2020 року - 960 млн куб. м.

«Балканський потік» продовжує газопровід «Турецький потік», який проходить по дну Чорного моря від Росії до Туреччини. Звідти газ експортують в Грецію, Болгарію і Північну Македонію. Влада Сербії планували запустити «Балканський потік» в листопаді, але введення відклали. Раніше газ до Сербії з Росії надходив через Україну і Угорщину.

Читайте АСН в Google News