Медики пояснили, чому хворих коронавірусів мучать панічні атаки

20.11.2020, 13:55

Коронавірус б'є не тільки по дихальній системі, а й нервової. Інфекціоністи відзначають: пацієнтам ковідного госпіталю часто крім основних препаратів доводиться призначати і заспокійливі. Багатьох хворих долають панічні атаки, впоратися з якими вони просто не в силах. Чому коронавірус вселяє тваринний страх, розповіла начальник Мелітопольського міськздороввідділу Лариса Саприкіна.

Головний медик міста зазначає, що симптоматика у хворих з коронавірусів в другій хвилі інша. Хвороба тепер протікає важче, ніж це було навесні. У багатьох важкі пневмонії, виліковуватися від яких доводиться тижнями. Ще одна відмінність - тривала лихоманка, яка може тривати близько 7 днів. Змінився і віковий ценз - навесні хворіли молоді, а зараз вікові пацієнти. У багатьох з них спостерігаються панічні атаки. Однак пов'язано це не з впливом вірусу безпосередньо на нервову систему, а з особливостями захворювання.

- Панічні атаки виникають у пацієнтів при низькій сатурації (насичення крові киснем), коли спостерігається гіпоксія (кисневе голодування) головного мозку. У людей з'являється почуття страху, їм здається, що вони задихаються. Такі ситуації в госпіталях виникають, інфекціоністи це відзначають. Люди в цьому не винні, це така хвороба, - каже Лариса Саприкіна.

Якими можуть бути довгострокові ускладнення від коронавируса, медики поки говорити не беруться - хвороба мало вивчена. Але ті, хто одужує, знаходяться під наглядом сімейного лікаря.

Читайте АСН в Google News