Російський унікальний рожевий діамант продали на $ 40 мільйонів доларів дешевше передбачуваної спочатку ціни

16.11.2020, 15:45

В кінці минулого тижня ринок дорогоцінних каменів розбурхала новина про продаж з молотка на аукціоні Sotheby's в Женеві. 11 листопада знайшов свого володаря найбільший рожевий діамант, видобутий в Росії.

Дорогоцінний камінь, що отримав назву «Привид троянди», знайдений у 2017 році в Якутії, пішов з молотка на аукціоні Sotheby's за 24 млн швейцарських франків ($ 26 млн) - покупець, що зробив це придбання по телефону, залишився невідомим, повідомляє «Інтерфакс».

У 2017 році на що належить групі алмазодобивающих компаній Алроса руднику Ебель в Якутії був виявлений чистий необроблений рожевий алмаз вагою 27,85 карат. Камінь став найбільшим рожевим діамантом з коли-небудь виявлених на території Росії. Алмаз також був визнаний кращою знахідкою 2017 року за версією американського видання The National Jeweler.

У лютому 2019 року в ході організованого Алроса прес-показу колекції великих кольорових діамантів був представлений результат річної огранки і полірування знайденого в Якутії алмаза - овальний рожевий діамант вагою 14,83 карат. Названий «Примарою опери» камінь став найбільшим рожевим діамантом в історії Росії.

На початку минулого року все було в захваті від отриманого діаманта: згідно з висновком GIA (Геммологичеського інституту Америки) діаманту присвоєна класифікація «Fancy Vivid пурпурно-рожевий». GIA назвав камінь внутрішньо бездоганним з відмінною поліруванням і дуже хорошою симетрією. До того ж, як зазначив директор за якістю GIA Джон Кінг діамант має дивний кольором. На той час камінь оцінювали в приблизні $ 60 - $ 65 мільйонів доларів.

Виходить експерти помилилися практично на $ 40 мільйонів.

Найдорожчим діамантом сьогодні вважається «Рожева зірка». Цей коштовний камінь вагою 59,6 карата в 2017 році продали на аукціоні Sotheby's за 71 млн доларів. До цього перше місце в світі займав діамант Oppenheimer Blue. Його продали на аукціоні Christie's за 58 мільйонів доларів.

Читайте АСН в Google News