У США йдуть вибори президента

03.11.2020, 12:30

У Сполучених Штатах 3 листопада почався голосування на виборах президента, який керуватиме країною наступні чотири роки.

За пост змагається чинний глава держави республіканець Дональд Трамп і кандидат від Демократичної партії, колишній віце-президент США Джо Байден.

Два маленьких містечка на північному сході штату Нью-Гемпшир почали голосування традиційним відкриттям дільниць опівночі.

За даними CNN, в місті Діксвілл-Нотч, який відкрив президентські вибори в США, Джо Байден отримав п'ять голосів, а Дональд Трамп - нуль. Голосування завершилося вже через кілька хвилин після початку, стільки ж тривала обробка бюлетенів.

Сусіднє місто Міллсфілд також відкрив свої ділянки і там вже переміг Трамп - 16 голосів, за Байдена - 5 голосів.

У деяких великих містах на східному узбережжі виборчі дільниці відкриються о 6 ранку (11: 00-12: 00 за Гринвічем). Згодом відкриються ділянки в шести часових поясах в 50 штатах, які беруть участь у виборах. Останні виборчі дільниці закриються на Алясці, на крайньому заході США, коли на сході вже буде ранок.

Опитування Reuters / Ipsos, проведене 27-29 жовтня, показує, що Байден лідирує з 51% голосів проти 43% у Трампа. Однак результат виборів, як і раніше, непередбачуваний, оскільки вирішальними є те, за кого проголосують ключові штати, серед яких, зокрема, Арізона, Флорида і Північна Кароліна.

Слід зазначити, що американці могли проголосувати достроково, і цим правом скористалися понад 95 млн виборців. Це рекордна кількість голосів, відданих достроково, що становить 69% від усієї явки на виборах 2016 року.

Експерти прогнозують, що на виборах 3 листопада свої голоси віддадуть значно більше громадян, ніж в 2016 році, коли проголосували 138 млн американців.

Різке зростання голосів, відданих за допомогою пошти та особистого дострокового голосування, пояснюють, зокрема, пандемією коронавируса, яка забрала в США життя понад 230 тисяч людей.

Читайте АСН в Google News