Готуйте гаманці: в Україні хочуть додати ще один тариф на комуналку - за що доведеться платити в цей раз?

03.11.2020, 09:00

У Кабміні вирішили вдосконалити тариф який українці платять за вивезення побутових відходів. Тепер українці будуть платити не тільки за відходи, які йдуть на переробку, і поховання, але ще і за сортування сміття.

Таким чином Кабмін намагається поліпшити і вдосконалити комунальну сферу.

Уряд підтвердив проект, який раніше розробило міністерство регіональної політики. Йдеться про переробки та сортування побутових відходів. Тепер в порядку формування тарифів на послуги з поводження з твердими побутовими відходами перелік доповнено пунктом сортування сміття. Про це повідомляє Урядовий портал.

У повідомленні сказано, що проект регулює механізм встановлення тарифу, з урахуванням обсягу побутових відходів, який надходить на переробку, а який на поховання.

Під час встановлення тарифів на послугу з поводження з твердими побутовими відходами споживачі платять як за переробки, так і за поховання всього обсягу побутових відходів, який утворюється в населеному пункті, без урахування обсягу. Відтепер при встановленні тарифу на ці послуги будуть враховуватися обсяги вивезення, переробки та захоронення побутових відходів, - зазначив міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов.

Також проектом постанови регулюється питання в частині розрахунку витрат по оплаті праці працівників, які працюють на підприємствах, що надають послуги з поводження з твердими побутовими відходами.

Згідно з пояснювальною запискою, в тариф включені, крім витрат на оплату праці персоналу, також витрати на виплату додаткової заробітної плати, надбавок, компенсацій, премій, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які не передбачені законодавством.

Також в Мінрегіоні зазначили, що в двадцяти дев'яти населених пунктах працюють тридцять п'ять сміттєсортувальних ліній, однак сама сортування ніяк не регулюється, тепер дана діра виправлена. Це повинно стимулювати комунальну сферу до самовдосконалення і як результат, покращення якості послуги.

Тепер, згідно з проектом постанови, буде додано пункт сортування та видалення побутових відходів в переліку операцій з побутовими відходами.

Схоже, що в платіжках незабаром послуга вивезення відходів або подорожчає, або з'явиться новий пункт витрати.

Читайте АСН в Google News