Сьогодні закінчується термін ультиматуму Тіхановском до Лукашенка

25.10.2020, 15:45

Нагадаємо, що 13 жовтня, два тижні тому, екс-кандидат в президенти Білорусії Світлана Тіхановском пред'явила ультиматум чинному главі республіки Олександра Лукашенка. Про це повідомлялося в telegram-каналі її прес-служби.

«Минуло два місяці політичної кризи, насильства і беззаконня - і з нас вистачить. 25 жовтня ми оголошуємо Народний Ультиматум », - написано у зверненні. За словами Тіхановском, у Лукашенка є 13 днів на те, щоб піти зі свого поста, припинити насильство на вулицях і звільнити політв'язнів. Екс-кандидат в президенти підкреслила, що в разі невиконання вимог 26 жовтні в Білорусії почнеться національний страйк всіх підприємств, дороги заблокують, а також відбудеться обвал продажів в державних магазинах.

Тіхановском звернулася до робітників і попросила не припиняти протести, оскільки від цього, за її словами, залежить майбутнє країни, пишуть «Невські новини». Під час мітингів у Мінську силовики використовують кийки і перцевий газ для розгону демонстрантів.

9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори, за підсумками яких Олександр Лукашенко, який беззмінно править країною вже 26 років, знову проголосив себе переможцем. За даними ЦВК Білорусі, він набрав 80% голосів, однак цим цифрам в країні мало хто вірить.

Достовірних рейтингів кандидатів не було, але, за даними деяких організацій, які намагалися вести спостереження за підрахунком голосів, більшість виборців проголосували за його основного суперника - Світлану Тіхановском. Вибори проходили з численними порушеннями, місцевих спостерігачів не пускали на дільниці, міжнародні взагалі не були запрошені.

Через пару днів після виборів Тіхановском довелося покинути країну, і зараз вона перебуває в Литві. За місяці вимушеного вигнання вона записала кілька звернень до білорусам, виступила в ООН і ПАРЄ, а також зустрілася з кількома лідерами європейських держав, включаючи Ангелу Меркель.

З серпня в Білорусі не припиняються масові протести, що придушуються поліцією із застосуванням водометів, світлошумових гранат і перцевого газу. Сотні людей були затримані і жорстоко побиті.

Захід не визнає підсумки виборів в Білорусі. Міністри закордонних справ 27 країн Євросоюзу на зустрічі в понеділок обговорювали введення персональних санкцій проти Лукашенка, але поки обмежилися попередженням.

Читайте АСН в Google News