У Китаї підтвердили можливість зараження COVID-19 через контакт

20.10.2020, 09:35

Експерти Китайського центру з контролю і профілактиці захворювань вперше в світі виявили живий вірус COVID-19 на упаковці заморожених морепродуктів, йдеться в повідомленні центру.

Фахівці витягли живою вірус з позитивної проби, взятої з зовнішньої упаковки імпортованої заморожений тріски в ході епідеміологічного розслідування причин спалаху коронавируса в Циндао.

"Це перший в світі випадок вилучення живого вірусу з позитивної проби, взятої з упаковки замороженої продукції, крім того, це підтвердило, що контакт з живим вірусом на упаковці може привести до зараження", - йдеться в заяві на сайті центру.

У відомстві пояснили, що таким чином вперше поза лабораторією було доведено, що при особливих умовах транспортування замороженої продукції вірус SARS-CoV-2 може виживати на упаковці протягом тривалого часу.

При певних умовах контакт без захисту з поверхнею продукції, на якій є живий вірус, може привести до зараження. Групою ризику є працівники, які контактують із замороженою продукцією.

У той же час в центрі відзначили низький ризик зараження подібним чином, оскільки раніше китайським фахівцям жодного разу не вдавалося витягти живий вірус з позитивних проб, узятих з упаковок замороженої продукції.

"Наявні на даний момент дослідження говорять про те, що COVID-19 не є вірусом, який передається через їжу, випадків зараження через споживання їжі немає. Станом на сьогоднішній день також і не виявлено випадків зараження через контакт із замороженою морепродукції, на якій був виявлений вірус "- відзначили в центрі, підкресливши, що основними шляхами передачі як і раніше залишаються повітряно-крапельний і тісний контакт.

Центр з профілактики захворювань рекомендував працівникам з групи ризику підвищити заходи індивідуального захисту при контакті із замороженою продукцією.

Раніше повідомлялося, що влада міста Циндао в східній провінції Шаньдун за п'ять днів протестували все населення на коронавірус після того, як в місті була виявлена ​​невелика кластерна спалах COVID-19, нових випадків зараження не виявлено.

Читайте АСН в Google News