Пі – чудовий день. Математики відзначають сьогодні свято

22.07.2022, 09:00

Ми зі школи знаємо, що існуюче число π. Але поклавши руку на серце чи багато хто з нас, не пов'язаний з математикою, після закінчення школи зможе пояснити, що це таке?

Як би там не було, всі ми пам'ятаємо, що це важливе та магічне число. Дехто вважає його навіть містичним, причому настільки, що з давніх-давен існує релігія шанувальників константи.

Число пі унікальне ще й тим, що йому присвячено аж два свята: перше, День числа π, відзначається щорічно 14 березня. Тут все просто – всім відома послідовність числа π така 3,1415926. Тому день числа π відзначають 14 березня рівно на годину та п'ятдесят дев'ять хвилин. (3/14 1:59). А ось другий – День приблизного значення числа π відзначається сьогодні 22 липня. Справа в тому, що одне з найчастіше використовуваних раціональних наближень - 22/7, збігається з числом π з точністю в два розряди після коми. Його запровадив Архімед у III столітті до нашої ери. На честь цього раціонального наближення і була обрана дата Дня наближеного значення числа π: якщо співвіднести цей дріб із форматом запису дати день/місяць, йому буде відповідати 22 липня.

Число π - це математична константа, що виражає відношення довжини кола до довжини її діаметра.

Це ірраціональне число, тобто воно не може бути представлене у вигляді дробу m/n, де чисельник є цілим числом, а знаменник – натуральним числом. Однак існують наближені значення числа пі, тобто раціональні наближення числа, записані у вигляді звичайних дробів.

Відзначають цей день переважно любителі математики, з нагоди свята різноманітні заходи у навчальних закладах. Читають хвалебні промови на честь числа π, його ролі в житті людства, малюють антиутоπтичні картини світу без π, їдять пиріг, п'ють напітки і грають в ігри, що починаються на "π".

Є цікавий збіг. 14 березня народився великий вчений Альберт Ейнштейн, який, як відомо, створив теорію відносності. Як би там не було, фізики теж можуть приєднатися до Дня числа π

Читайте АСН в Google News