Вчені з'ясували, яку роль у здоров'ї дітей грають сперматозоїди

22.03.2019, 18:12

Життєздатність і здоров'я потомства залежить не тільки від жінки, але і від чоловіка. Нещодавно вчені з'ясували, яку роль у здоров'ї дітей грають сперматозоїди.

Вчені провели експеримент з декоративними рибками, в ході якого встановили, що зачаття старими сперматозоїдами сприяє народженню здорових малюків. Така тенденція, на думку дослідників, може бути застосована і для людей.

У статевозрілих чоловіків сперматозоїди продукуються і вивергаються мільйонами, а на їх місці утворюються нові. Якщо в статевому органі сперматозоїди будуть зберігатися довше, ймовірність появи здорового потомства підвищиться.

Раніше вчені вважали, що немає різниці, який сперматозоїд запліднити яйцеклітину. Однак нове дослідження показало, що позитивний вплив надають саме давні сперматозоїди.

Під час експерименту вчені запліднили ікру риб новими і старими сперматозоїдами. Коли народилися мальки, вчені спостерігали за ними кілька років. Таким способом було встановлено, що рибки, які були зачаті давніми сперматозоїдами, відрізнялися хорошими показниками життєздатності та здоров'я. Також вони виростали більших розмірів.

У майбутньому вчені планують з'ясувати, які саме відмінності в біоматеріалу вплинули на народження потомства з різними показниками здоров'я.

Проведене дослідження хоч і показало цікаву тенденцію, однак вчені ще не проводили експеримент за участю людей.

Читай наші новини і першим дізнавайся про наукові відкриття, заснованих на експериментах і фахового аналізу отриманих відомостей. 

Читайте АСН в Google News