Антибіотики продаватимуть за рецептом. Супрун пояснила чому

09.03.2019, 06:18

Уряд затвердив Національний план дій по боротьбі зі стійкістю до протимікробних препаратів, у зв'язку з чим антибіотики тепер продаватимуть за рецептом, повідомляє в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Антибіотики, протигрибкові препарати, пояснює Супрун, перестають діяти через надмірне і необгрунтованого вживання, мікроорганізми виробляю свого роду імунітет. Фактично, як уточнюється, з'являються нові модифікації збудників інфекцій, які неможливо вилікувати протимікробними препаратами.

В ЄС щорічно 25 тис. пацієнтів помирають через серйозну бактеріальну інфекцію в результаті адаптації бактерій до ліків, відзначає Супрун, і це вже визнано глобальною загрозою для здоров'я і життя людей.

Таким чином, згідно з Національним планом дій, до кінця 2020 року антибіотики стануть продавати тільки за рецептом; обмежиться використання антибіотиків в сільському господарстві (як стимулятори росту худоби, птиці та рослин); медичні співробітники отримають інструкції, що допоможе мінімізувати ризики невиправданого використання антибіотиків.

Читайте АСН в Google News