Нічна робота у жінок сприяє ранній менопаузі

08.03.2019, 06:15

Серед жінок, які регулярно працюють в нічну зміну, частіше виникає рання менопауза, - таку кореляцію змогли встановити вчені з Університету Далхаузі (Канада). Ще попередні дослідження показували, що робота в нічну зміну сприяє зниженню рівня мелатоніну. Даний гормон може впливати на виробництво яйцеклітин в жіночому організмі.

В результаті наукові фахівці прийшли до висновку про те, що нічна робота може впливати на настання ранньої менопаузи - чим довше тривав період нічних змін, тим істотніше для жінок був ризик того, що менопауза у них настане до 45 років.

«Жінки, які виходили на нічну роботу протягом 20 місяців, на 9% частіше стикалися з ранньої менопаузою. При цьому на 25% підвищувалася ймовірність того, що період менопаузи почнеться до 45 років. Якщо нічні зміни практикуються більше 20 років, імовірність ранньої менопаузи зростає до 73%», - встановили вчені.

На думку фахівців, більшу роль в цьому процесі відіграє той факт, що нічна робота активізує вироблення гормонів стресу, які сприяють негативним змінам в синтезі жіночого статевого гормону естрогену. Його концентрація падає, з чим і асоціюється ранній початок менопаузи.

Читайте АСН в Google News