5 важливих продуктів, які обов'язково їсти при діабеті

22.11.2021, 11:01

Вживання даних продуктів допомагає організму краще управляти рівнем цукру в крові, що має вирішальне значення для стану людей, які страждають на діабет. Фахівці розповіли про те, чому при даному захворюванні в раціоні обов'язково повинні бути присутніми боби, некрохмалисті овочі, ягоди, цитрусові, а також риба.

Важливий продукт при діабеті: боби. Фахівці рекомендують особам з цукровим діабетом регулярно вживати такі бобові, як квасоля, горох, боби, нут і сочевиця. Це не тільки нормалізує рівень глюкози в крові, але і знижує ризик розвитку серцевих нападів і інсультів. Бобові – джерело білка, важливого для людей з діабетом, а також вітаміну А і розчинної клітковини, які сприяють зниженню концентрації холестерину і глюкози в крові.

Важливий продукт при діабеті: некрохмалисті овочі. Діабетикам слід вибирати овочі з невисоким ступенем переробки. У маринованих і консервованих овочах часто міститься багато солі, в той час як у людей з діабетом нерідко наявна артеріальна гіпертензія, підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Найкраще їсти сирі овочі. Під час готування складні вуглеводи, що містяться в овочах частково розпадаються до простих, через що глікемічний індекс продуктів може вирости з низького до середнього або навіть високого.

Важливий продукт при діабеті: ягоди. Ягоди забезпечують організм вітаміном С, клітковиною, а також речовинами антоцианами. Наукові дослідження показали, що вживання антоціанів в обсязі 320 мг в день веде до зниження рівня цукру в крові натще приблизно на 8%, а інсулінорезистентності – на 13%.

Важливий продукт при діабеті: цитрусові. Раціон діабетиків повинен бути збагачений вітамінами. Це важливо, оскільки через порушення роботи ендокринної системи при діабеті знижується захисна функція організму і люди схильні часто хворіти. Цитрусові при цукровому діабеті допомагають збагатити організм вітамінами. Вони містять велику кількість антиоксидантів – вітаміни С і В, необхідні для поліпшення процесів синтезу на клітинному рівні. У той же час вживати цитрусові потрібно в помірних кількостях через вуглеводи, які можуть викликати викид цукру в кров.

Важливий продукт при діабеті: риба. Вчені вважають, що люди з діабетом повинні їсти дві порції риби по 140 грамів на тиждень. Половину цих порцій повинні складати жирні сорти – сьомга, сайра, оселедець, скумбрія. Ці види риби повні речовин, здатних зберігати здоров'я кісток, що важливо при діабеті, оскільки через високий рівень цукру в крові легко виникають пошкодження кісток скелета. До того ж вітамін D, якого також багато в жирній рибі, корисний для шкіри, очей, еритроцитів і нервової системи.

Читайте АСН в Google News