Альтмаєр вважає "Північний потік-2" не заміною, а доповненням до українського транзиту газу

07.11.2018, 18:40

Міністр економіки і енергетики ФРН Петер Альтмаєр вважає за необхідне забезпечити збереження транзитної ролі України після реалізації проекту «Північний потік-2».

На 11-й російсько-німецькій сировинній конференції, що проходить сьогодні в німецькому Потсдамі міністр назвав будівництво газопроводу правильним, але лише при дотриманні інтересів всіх сторін.

«Ми вважаємо правильним і необхідним реалізувати "Північний потік-2", але ми також вважаємо, що життєво важливі інтереси України полягають у тому, щоб в майбутньому залишатися транзитною країною, і вони повинні стати інтересами ФРН і Європи», - сказав Альтмайер, цитує "РИА Новости".

У той же час, Альтмаєр, виступаючи на форумі, висловився за необхідність поліпшення відносин з Росією.

Нагадаємо, що проти запланованого будівництва газопроводу "Північний потік-2" довжиною 1200 кілометрів активно виступає Україна, яка турбується за можливу втрату ролі транзитера газу. Активно критикують проект також Польща і балтійські країни. Проти німецько-російського газового проекту виступає і адміністрація президента США Дональда Трампа.

Німеччина, в свою чергу, неодноразово запевняла, що проект має суто економічний характер. Оператором проекту газопроводу є підприємство Nord Stream AG, "дочка" російського концерну "Газпром". Крім російського енергетичного гіганта, в проекті беруть участь німецькі концерни Wintershall і Eon Ruhrgas - їх частки становлять 15,5 відсотка кожна, в Gasuine з Нідерландів і Engie з Франції - 9 відсотків. Консорціум планує додатково до вже існуючої першої нитки газопроводу побудувати ще одну - Балтійським морем з Росії до Німеччини.

Читайте АСН в Google News