Утеплення стін у багатоповерхівках несе більше шкоди, ніж користі

02.11.2018, 17:21

Пінопласт - не панацея. Експерти звертаються до українців, які намагаються утеплити житло, обшиваючи зовнішні стіни, і запевняють: це так не працює. Як попереджають фахівці, таке утеплення стін може нашкодити сусідам, а згодом - і вашому житлу.

Житель Києва Анатолій Зуборев впевнений, що клаптикове утеплення неефективно, а тому не поспішає обшивати стіни своєї квартири в панельному будинку, передає  segodnya.ua.

"Між стіною і поганим матеріалом збирається волога і потім утворюється грибок", - говорить Анатолій.

Експерт з енергозбереження Сергій Машкара додає: популярний спосіб утеплювати квартири може зіпсувати життя сусідам.

"Якщо восьмий поверх ми утеплимо, у людей на сьомому і на дев'ятому поверхах загостриться проблема з виникнення грибка. А він згодом пошириться і на ваше житло", - зазначає Машкара.

Охочих утеплити фасади в Україні стає відчутно менше. Впливає не тільки боязнь грибка, але і естетична складова - "латки" псують зовнішній вигляд будинків. Наприклад, у Києві заліпили пінопластом мозаїку на хрущовці. Навіть відомі мурали стали "жертвами" утеплення - білі смуги пінопласту спотворили знаменитий мурал-птицю на стіні багатоповерхівки. Страждають і пам'ятники архітектури.

Сергій Машкара додає: неякісно встановлене утеплення становить загрозу ще й для перехожих. Рік тому така "шуба" впала з будинку буквально на голови городян. А ось знайти винуватців такої халатності майже неможливо.

"За це навіть не карають мешканців - немає механізму заборони, немає механізму покарання", - зазначає експерт.

Він нагадує, що ефективно утеплювати можна тільки весь будинок цілком - зі сходовими клітками, підвалами та горищами.

Читайте АСН в Google News