Трамп скасує автоматичне надання громадянства всім народженим у США

30.10.2018, 14:46

Президент США зажадав скасування закону, яким надається автоматичне громадянство всім, хто народився на території цієї країни, незалежно від того, ким були батьки дитини.

"Ми - єдина країна в світі, де людина може приїхати на територію держави, народити дитину, і ця дитина стає громадянином на 85 років з усіма привілеями. Це смішно, і цьому треба покласти край", - категорично заявив президент США.

Насправді більше 30 країн надають громадянство за правом народження.

У той же час численні американські юристи неодноразово говорили, що це відбувається внаслідок неправильного трактування 14-ї поправки до Конституції США. У ній записано: "Всі особи, що народилися або натуралізовані у Сполучених Штатах і підлеглі їхній юрисдикції, є громадянами Сполучених Штатів і штату, в якому вони проживають".

Однак юристи наполягають, що ця поправка стосується тільки немовлят, народжених від громадян США і не поширюється на дітей негромадян або незаконних мігрантів. Наприклад до 1960 років діти негромадян США або біженців не отримували громадянство.

Нагадаємо, нещодавно в Україні вибухнув скандал, пов'язаний з тим, що діти міністра транспорту України Омеляна народилися в США і є громадянами цієї країни.

Читайте АСН в Google News