Хурма - смачно, але не всім можна. Кому фрукт протипоказаний

30.10.2021, 15:58

Хурма є одним із найулюбленіших плодів багатьох людей. Ця величезна оранжева ягода завоювала свою популярність завдяки смаковим якостям і корисним для здоров'я властивостями. А велика кількість сортів дозволяє вибрати відповідну до смаку хурму навіть знатним гурманам. Люди, що володіють відмінним здоров'ям, часто не замислюються про можливі протипоказання або навіть шкоду хурми, яка вважається нешкідливою в усіх відношеннях. Однак потрібно мати на увазі й інший бік харчових якостей цієї ягоди.

Протипоказання і можлива шкода хурми пояснюється її особливим хімічним складом. Хурма дуже солодкий плід, в ній міститься велика кількість легко засвоюваних цукрів. З цієї причини хурма протипоказана людям, що страждають на цукровий діабет. Крім того, в хурмі присутні елементи, здатні змінити нормальний перебіг процесу обміну речовин. Тому нею не варто захоплюватися людям, схильним до повноти і швидкого набору ваги, в такому випадку від хурми краще відмовитися взагалі.

Протипоказано вживання хурми при порушенні роботи кишечника. Бо в деяких випадках навіть невелика кількість цієї ягоди може спричинити гостру кишкову непрохідність. Забороняється їсти хурму в післяопераційний період.

Хурма, особливо незріла, здатна нашкодити функціонуванню дитячої травної системи. Хурму не рекомендується давати дітям до трьох років через присутність у ній дубильної кислоти - таніну. Саме ця речовина викликає почуття в'язкості в роті при вживанні деяких різновидів цих плодів. При попаданні на слизові оболонки, а також при контакті зі шлунковим соком танін зв'язує частинки їжі, утворюючи щільні грудочки, а вони в свою чергу можуть призвести до зупинки шлунка або закупорки кишечника. До того ж хурму не рекомендується їсти в поєднанні з молочними продуктами.

У хурмі присутня значна кількість йоду, також і з цієї причини до її вживання варто підходити обережно. Фахівці не радять їсти хурму людям з підвищеною чутливістю до йоду. У таких випадках вона може завдати шкоди, викликавши алергічні реакції різного прояву. Алергія на йод частіше зустрічається у дітей, однак в разі прояви у дорослої людини її протікання значно важче.

Не варто їсти хурму годуючим матерям, також переїдання цієї ягоди протипоказано при вагітності, з метою захистити малюка від можливих алергічних реакції.

Читайте АСН в Google News