На Марсі другий місяць не зникає дивна хмара

25.10.2018, 06:45

Вчені Європейського космічного агентства пильно стежать за незвичайною витягнутою хмарою, що з'явилася в атмосфері Марса, і помічена за допомогою камери на орбітальному апараті Mars Express.

Хмарка була вперше помічена ще 13 вересня, вона знаходиться в безпосередній близькості від гори Арсія - згаслого щитового вулкана висотою 20 км, розташованого в районі провінції Фарсида, повідомляє Gazeta.ru з посиланням на ЄКА.

За словами вчених, це атмосферне утворення стійко, але не пов'язане з вулканічною діяльністю. Швидше за все, вважають вчені, хмара складається з водяного льоду і виникає через взаємодію підвітряного схилу вулкана з атмосферними течіями - ефекту, що виникає на Землі в гірських районах, і званої орографічною хмарністю.

На знімку, зробленому 10 жовтня, хмара простягається на відстань близько 1500 кілометрів на захід від вулкана, при цьому діаметр самого вулкана становить всього 250 кілометрів. За словами вчених, довжина хмари змінюється протягом марсіанського дня, зростаючи вранці і досягаючи максимуму, коли хмара можна бачити навіть за допомогою наземних телескопів.

Читайте АСН в Google News