Високі люди більше ризикують захворіти на рак

25.10.2018, 20:58

Люди високого зросту більше схильні до захворювання на рак, свідчать результати дослідження, в якому взяли участь більше мільйона осіб. Раніше вчені вже робили подібні припущення, нова доповідь остаточно їх підтверджує. Так чи треба високим людям бити тривогу?

Фахівці відзначають, що хоча ризики, пов'язані з ростом, та виявлено, вони вкрай невисокі в порівнянні з такими факторами, як, наприклад, куріння.

Крім того, поки не до кінця ясно, як саме пов'язані зріст і підвищений ризик захворювання. Найбільш популярна теорія полягає в тому, що в організмі високих людей більше клітин, а значить вища ймовірність, що якісь з них почнуть трансформуватися в ракові клітини.

«У високих людей більша поверхня тіла, відповідно, більше меланоцитів, здатних перетворитися в меланоми», - говорить Джон О'Нілл, глава дослідницької групи лабораторії молекулярної біології.

Автор доповіді доктор Леонард Нанні сказав в інтерв'ю Бі-бі-сі, що виявлені дослідженням ризики індивідуальні і залежать від точного зросту людини. «Якщо серед жінок середнього зросту рак захворюють в середньому 50 з 500 осіб, то серед тих, у кого зріст 178 см, ця пропорція збільшується до 60 з 500. А у жінок зі 188 сантиметрами показник вже 67 з 500», - говорить учений.

Відштовхуючись від того, що середній зріст чоловіків становить 170 см, а жінок — 160, вчені з'ясували, що кожні додаткові 10 сантиметрів зросту підвищують ризик розвитку онкології на 10%.

Читайте АСН в Google News