Лікарі перерахували рибу, яку не можна їсти вагітним

04.10.2022, 12:30

Фахівці в галузі охорони здоров'я давно рекомендували вагітним і годуючим жінкам відмовитися від вживання риби, в якій може бути ртуть.

Які ж рівні ртуті є потенційно небезпечними, і які сорти риби можуть заподіяти дитині шкоду? Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) оновило рекомендації по вживанню риби для вагітних і годуючих грудьми жінок. Медики як і раніше рекомендують з'їдати 2-3 порції риби в тиждень, але наводять список риби з високим і низьким вмістом ртуті.

Рівні ртуті були розраховані з використанням даних FDA. У доповіді говориться, що вагітним і годуючим жінкам слід уникати таких видів риби: кафельник, акула, риба-меч, хоплостета, великоокий тунець, марлін, королівська макрель. Риба з низьким вмістом ртуті включає в себе найпопулярніші сорти - анчоуси, скумбрія, окунь, масляна риба, сом, тріска, камбала, хек, оселедець, кефаль, лосось, сардини, морський гребінець, креветки, корюшка, кальмари або форель.

Раз на тиждень можна дозволити собі коропа, морського і океанічного окуня, палтуса, білого тунця. Запечена камбала з зеленню і лимоном. FDA заявляє, що 50% вагітних жінок їдять менше риби і морепродуктів, ніж рекомендується. При цьому риба залишається надзвичайно корисним продуктом завдяки великій кількості білка і здорових жирів.

Читайте АСН в Google News