Ендометріоз викликає хвороби серця. Лікарі закликають бути уважними

01.10.2022, 20:13

За світовою статистикою, від цієї недуги страждає кожна 10-а жінка репродуктивного віку. Нове ж дослідження передбачає, що ті, хто зіткнулися з цим захворюванням мають більш високий ризик розвитку серцево-судинних хвороб. Американські вчені відзначили, що потенційний ризик особливо високий для жінок до 40 років: вони мають в 3 рази більше шансів зіткнутися з хворобами серця в порівнянні зі своїми ровесницями, що не мають цієї гінекологічної проблеми.

"Жінки, які страждають від ендометріозу, повинні думати про зміну способу життя і обговорення з лікарем тих заходів, які вони можуть зробити, щоб запобігти хворобам серця", - попередила Стейсі Місмер, старший автор дослідження.

Місмер є директором епідеміологічних досліджень в галузі репродуктивної медицини жіночої клініки в Бостоні. Доктор зазначає, що в дослідженні був виявлений зв'язок між ендометріозом і ризиком розвитку серцево-судинних захворювань, але довести причинно-наслідковий зв'язок поки неможливо. Вона вважає, що це перше дослідження має стати стартом до того, щоб дослідити це питання більш детально протягом тривалого часу.

Однак деякі інші дослідження все ж здатні підтвердити взаємозв'язок між хворобами. "Ми знали, що жінки з ендометріозом мають хронічне запалення. Дослідження, проведене раніше, свідчить про те, що вони також мають поганий ліпідний профіль: високий "поганий" холестерин і низький "хороший".

Крім того, ці пацієнтки мають високий рівень окисного стресу. Всі ці умови пов'язані з ризиком серцево-судинних захворювань", - говорить Місмер. Лікарі закликають жінок, які зіткнулися з ендометріозом, приділити ще більшу увагу власному організму і способу життя незалежно від віку.

Читайте АСН в Google News