ГПУ порушила справу про помилкову екстрадицію Тумгоєва

20.09.2018, 19:11

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість", яка могла привести до помилкової екстрадиції в РФ інгуша Тимура Тумгоєва. Нагадаємо, активісти довгий час вимагали скасувати видачу Росії Тумгоєва, заявляючи, що він брав участь в АТО на стороні України, за що в Росії на нього чекає суворе покарання.

Як написала в соцмережі прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган, якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тумгоев захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав цей факт при екстрадиційній перевірці, буде покараний.

Також Сарган повідомила, що вчора Луценко зустрівся з командиром 8-го батальйону УДА Андрієм Червнем і командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським.

Нагадаємо, в знак протесту проти видачі Росії Тимура Тумгоєва активісти і атовці влаштували запеклу бійку під ГПУ, в якій постраждали семеро спецназівців. З входу в ГПУ в натовп розпорошили газ і полили водою з брандспойтів. Учасники мітингу закидали вхід в ГПУ камінням і підпалили сміття. Тоді Луценко до активістів не вийшов.

У листопаді 2016 року, після того як міграційна служба відмовилася надати Тумгоєву притулок, Генпрокуратура прийняла рішення про його екстрадицію. Його адвокати двічі спробували оскаржити це рішення в Європейському суді з прав людини, але невдало.

У квітні 2017 року співробітники українського Мін'юсту спробували екстрадувати Тумгоєва, але по дорозі до російського кордону він порізав собі вени, його повернули в санчастину харківського СІЗО.

За даними Харківської правозахисної групи 20 липня 2017 року Тумгоєва звільнили під особисте зобов'язання. Заступник генпрокурора Євген Єнін заявив що "Через 2 місяці після звільнення з СІЗО Тумгоєв кинув браслет, зник, його шукали. Під час затримання СБУ спробував чинити збройний опір".

Командир батальйону імені Шейха Мансура Муслім Чеберлоєвський запевняє, що Тумгоєв був членом його батальйону і перебував на передовій.

Читайте АСН в Google News