Винен Гройсман: подорожчання газу дає старт величезному стрибку цін в Україні

10.09.2018, 15:26

Продукти харчування та основні товари в Україні дорожчають у зв'язку зі зростанням курсу долара, обіцяним підвищенням тарифів на газ і бензин. Таку думку висловив експерт Економічного Дискусійного Клубу Ігор Гарбарук на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Є так звані прогнозні ризики: якщо навіть сьогодні долар коштує 28,5 грн, то природно, виробник враховує терміни логістики, терміни реалізації, терміни повернення коштів йому назад, - а це не менше 30-40 днів. Відповідно, він долар розміщувати не той, який є сьогодні, а той, який, можливо, буде на ту дату", - зазначив експерт.

За його словами, українські виробники, чуючи заяви прем'єр-міністра про необхідність підвищення ціни на газ, не чекаючи офіційного рішення, вже закладають у вартість готової продукції новий тариф. Також виробники чинять у зв'язку з прогнозованим зростанням курсу долара, а також з майбутнім у зв'язку з цим подорожчанням пального.

При цьому аналітик громадської організації «Громадський аудит» Максим Котенко додав, що, зокрема, нафтотрейдери в Україні вже закладають у свої розрахунки курс долара на рівні 30 грн. Нагадаємо, ціна на хліб у зв'язку з подорожчанням цілого ряду показників собівартості продукту може вирости на 22% вже до грудня поточного року.

Читайте АСН в Google News