Вчені довели існування петлі часу

20.08.2021, 16:15

Вчені Квінслендського університету в Австралії продемонстрували, що з точки зору квантової механіки дві різні події можуть передувати одна одній одночасно. Порушення причинно-наслідкового зв'язку вдалося продемонструвати за допомогою поляризації фотонів в інтерферометрі, пише Science.

В ході дослідження фізики пропустили фотони через інтерферометр - пристрій, за допомогою якого пучок електромагнітного випромінювання поділяється на кілька пучків, що йдуть через різні оптичні шляхи (А і В). Зрештою, два пучка знову возз'єднуються і накладаються один на одного, що призводить до інтерференції.

Установка була зібрана таким чином, що при вертикальній поляризації фотон вибере лівий шлях, потім повернеться назад і потрапить в праву частину інтерферометра. При горизонтальній поляризації частинка спочатку йде по правому шляху, а потім по лівому.

Однак при діагональній поляризації квантова хвиля, яка описувала стан фотона, «розщеплюється», рухаючись по обох коліях одночасно. Вертикально і горизонтально поляризовані компоненти спочатку йдуть кожен своїм шляхом, повертаються назад, і переходять на сусідній шлях. Таким чином, по кожній колії проходять відразу обидва компонента, тобто фотон немов би йде по обом шляхах одночасно. В кінці кожного шляху фотон знову розщеплюється, при цьому один компонент повертається назад, а інший виходить з установки.

Читайте АСН в Google News